Waar moet ik rekening mee houden als ik als FAP-patiënt kinderwens heb?

Bij kinderwens kan door de (huis)arts verwezen worden naar de klinisch geneticus en/of het preconceptie spreekuur in een expertisecentrum. Mannen en vrouwen met FAP hebben 50% risico om deze aandoening aan hun kind door te geven. Ouders met de APC-mutatie en een kinderwens staan voor de keuze hoe hiermee om te gaan. Zij hebben diverse mogelijkheden en kunnen al dan niet in overleg met een klinisch geneticus en/of genetisch consulent beslissen.

Als een vrouw met FAP zwanger wil worden, is het belangrijk om met de zorgverlener te overleggen welke risico’s er tijdens een zwangerschap kunnen optreden en wat de vrouw er zelf aan kan doen. Bij vrouwen met de APC-mutatie kan zwangerschap een riscofactor zijn voor het optreden en groei van desmoïdtumoren.

Een zwangerschap moet altijd begeleid worden door een gynaecoloog die contact heeft met de MDL-arts en/of chirurg. Met name na een operatie kan het zijn dat een vaginale bevalling niet aan te raden is.

Kijk voor meer informatie ook bij Kinderwens.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over FAP dan kunt u eerst kijken bij de veel gestelde vragen op deze website. Als uw vraag daardoor niet beantwoord is, kunt u contact opnemen met uw behandelaar, de behandelaar van uw kind of de patiëntenorganisatie Stichting Lynch Polyposis.

Kijk bij de veelgestelde vragen