Klachten en verschijnselen

Dikke darmpoliepen en dikke darmkanker

Mensen met FAP kunnen tientallen tot soms duizenden goedaardige poliepen in de dikke darm krijgen. Meestal ontstaan ze tussen 10- en 30-jarige leeftijd. Poliepen geven meestal geen klachten. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals buikpijn, diarree of bloed en slijm bij de ontlasting. Als de poliepen niet verwijderd worden, is de kans zeer groot dat op volwassen leeftijd kanker in de dikke darmpoliepen ontstaat.

Poliepen in de twaalfvingerige darm en de maag

Mensen met FAP hebben vaak ook poliepen in de twaalfvingerige darm; dat is het begin van de dunne darm. Meestal worden deze poliepen niet kwaadaardig; de kans op kanker in de twaalfvingerige darm is ongeveer 5-10%. Een deel van de mensen met FAP krijgt ook poliepen in de maag. Ook deze poliepen kunnen op termijn maagkanker veroorzaken.

Poliepen in de dikke en twaalfvingerige darm

 

 

 

 

Desmoïdtumoren

Bij ongeveer 15% van de mensen met FAP komen desmoïdtumoren voor. Dit zijn goedaardige weke delen tumoren, die op verschillende plekken in het lichaam kunnen ontstaan, maar vaak in de buik. Ondanks dat desmoïdtumoren goedaardig zijn, kunnen ze wel voor (ernstige) problemen zorgen als ze blijven groeien of andere weefsels verdringen waarvoor behandeling noodzakelijk kan zijn. Belangrijk is een ‘wait and see’ beleid.

Andere verschijnselen

Mensen met FAP kunnen ook nog een aantal andere verschijnselen hebben die meestal niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid:

  • goedaardige pigmentafwijkingen in het netvlies (binnenbekleding van het oog)
  • epidermoïdcysten (goedaardige huidafwijking)
  • osteomen (goedaardige tumoren in de botten)

In zeldzame gevallen komen andere tumoren voor.