Lopend onderzoek 1 december 2020

APC-mozaïek in onverklaarde polyposis

In 25-50% van onverklaarde polyposispatiënten blijkt een APC-mutatie in een deel van de lichaamscellen aanwezig. Hoe zit dat in patiënten met minder poliepen of op een oudere leeftijd?

Achtergrond

Door verschillende onderzoeksgroepen is aangetoond dat in 25 tot 50% van de patiënten met polyposis, zonder erfelijke aanleg gevonden in bloed, een APC-mutatie in maar een deel van de lichaamscellen aanwezig is (APC-mozaïek). Omdat een APC-mozaïek de mutatie bijvoorbeeld alleen in de dikke darm of maar in een fractie van de bloedcellen zit kunnen deze patiënten gemist worden tijdens reguliere diagnostiek. Het vaststellen van mozaïek heeft gevolgen voor de patiënt en familieleden.

Doel

Het doel van het onderzoek is om te bepalen hoe vaak APC-mozaïek voorkomt in patiënten met minder poliepen dan 20 voor de leeftijd van 70 en met meer dan 20 poliepen na de leeftijd van 70. Ook onderzoeken we APC mozaïek in mensen met poliepen via het bevolkingsonderzoek of patiënten met meer dan twee dikke darmkankers.

Resultaten

Op dit moment hebben we bij rond de 400 patiënten APC mozaïek onderzoek uitgevoerd. In totaal hebben we in 34 patiënten een APC mozaïek vastgesteld. De meeste van deze patiënten vallen wat betreft leeftijd en aantal poliepen binnen de richtlijnen voor het testen voor erfelijkheid. De kans op het vinden van een mozaïek was afhankelijk van het aantal poliepen en de leeftijd van de patiënt bij diagnose van de poliepen. Het fenotype van de APC-mozaïekpatiënten is erg divers, van uitgebreide polyposis zowel in dikke darm als dunne darm en maag tot enkel een aantal dikke darmpoliepen. Ook het aantal weefsels aangedaan door de APC-mutatie was variabel tussen de verschillende APC-mozaïek patiënten. Ons cohort tot nu toe onderstreept het belang van APC-mozaïek testen in onverklaarde polyposispatiënten.

Planning

De inclusie van onderzoek in patiënten met minder poliepen of op een oudere leeftijd loopt nog tot halverwege 2023.

Deelname

Deelname is nog mogelijk voor specifieke inclusiegroepen, 5-10 adenomen <50 jaar, >20 adenomen >70 jaar en meerdere dikke darmkankers <70 jaar.